Päivän joululaulu: Katri Helena - Joulumaa
http://www.youtube.com/watch?v=zaYWYnAAGV0

PP: Tartu mielijohteeseen.

Lahja itselle:
Saatko sukulaisilta aina lahjoja joista et ollenkaan pidä? Tuntuuko sinusta, ettet tule kuitenkaan saamaan mitään odottamisenarvoista lahjaa? Otapa ohjat omiin käsiisi ja tee asialle jotain!

Osta jokin itseäsi miellyttävä tavara, mutta älä ota sitä käyttöön ennen joulua. Siten sinua odottaa jouluna ainakin yksi mieluisa lahja! Voit myös lähteä vanhempiesi kanssa kauppaan ja näyttää heille suoraan, mitä lahjaksi haluaisit tai ehdottaa jälkikäteen, että he rahoittaisivat ostoksesi. Jos kuitenkin haluat yllätyksellisempää odotusta lahjasta, voit listata useamman toivomasi tavaran ja antaa listan vanhemmille/kavereille, josta he saavat keskenään sopia mitä ostavat. Tuttaviesikaan ei siten tarvitse stressata lahjahankinnoista ainakaan sinun takiasi. Nyt tiedät saavasi lahjaksi jotain hauskaa ja joulun lähestyminen alkaa kipristellä mukavasti mahassa!

o4k01Zf.png

Lahja muille:
Oletko aivan pulassa lahjahankintojen kanssa? Tuntuuko ettet keksi kellekään mitään kivaa lahjaa? Hyvä! Tai siis, ei hyvä sinun kannaltasi, mutta minä saatan saada vinkeilleni käyttöä, eheh.

  • Vahtaa, mitä karkkeja kaverisi napsii repusta. Hän todennäköisesti pitää niistä, joten ostamalla samoja namusia saat varmasti kaverin ilahtumaan! Jos puolestaan tiedät, että kaverisi on hulluna vaikka suklaaseen, osta hänelle suklaalevy tai irttaripussi täytettynä erilaisilla suklaamakeisille. Nams!
  • Vaatevakoilua voit harrastaa päivittäin silmäilemällä kamusi vaatteita tai katselemalla hänen kuviaan blogista tai facebookista. Jos olet kylässä kaverisi luona, koita saada tilaisuus kurkkia hänen vaatekaappiinsa, jolloin saat varmasti jonkinlaisen kuvan hänen tyylistään. Katso myös vaatteiden kokoja, jolloin osaat valita kaupassa sopivia asusteita  hänen vaatekaappiinsa täydennykseksi!
  • Älä osta vaatteita liian oman tyylisi mukaisesti, sillä kaikilla on erilainen maku! Varma valinta on esimerkiksi yöasu tai lyhythihainen paita, jolloin vaatteen käyttäjän ei ole pakko esiintyä asussa julkisesti (ja hävetä pinkkiä paitaa koska hänet tunnetaan tummasta tyylistään). Joskus uuden tyylinen vaate voi kuitenkin herättää uudenlaisen inspiraation, joten voit vaivihkaa lahjoitella kamulle eri tyyppisiä vaatteita ja seurata hänen reaktiotaan.
  • Hyvän kaverin kanssa voi välillä irrotella, joten voit hupimielessä ostaa ystävällesi hölmömmänkin jutun lahjaksi! Oliko kaverisi lempiohjelma pienenä Nalle Puh? Osta hänelle Puhpehmo, jne. Muista myös sisäpiirivitsit ja yhteiset kokemukset!
  • mNcoX3s.png
    Sujautin paketin sisään lapun, jossa viittaan yhteiseen kokemukseemme. Toisella puolella paperia on lumiukko, joka on oman porukkani sisäpiirivitsi. Älkää kysykö miksi.
  • Aina ei voi onnistua. Jos et kerta kaikkiaan keksi mitään annettavaa, voit kysyä kaverilta suoraan, mitä hän toivoo lahjaksi. Annat lahjansaajalle myös vapaat kädet, jos lahjoitatkin hänelle rahaa. Se on parempi kuin epätietoisena ostettu turhake, jolla kaveri ei loppujen lopuksi tee mitään. Voit myös tehdä kortin jossa kerrot, miksi kaverisi on ihana ja miten hänen tapaamisensa on muuttanut elämääsi. Muista liiotella.
  • Kysy jouluaattona tai ensimmäisenä koulupäivänä loman jälkeen palautetta antamastasi lahjasta. Tiedustele, mikä siinä oli hyvää ja mikä ei toiminut kovin hyvin. Opit tuntemaan kaverisi paremmin.

Paketointivinkkejä:
Noin! Nyt sinulla on ideoita, kuinka hankkia persoonallinen lahja viime tipassa! Luovuus ei saa silti loppua tähän, sillä aion kertoa, kuinka myös paketista saa kivannäköisen ja kaverille soveltuvan!


Ensin kuvat, sitten selitykset:
KO3qa7P.png
1. Tällä kertaa päätin valmistaa itse lahjapaperin, johon käärin lahjan kaverilleni. Mieltymyksenkohteita voi käyttää hyödyksi myös lahjapaperissa! Kaverini suosikkihahmo Havaiji 5-0:sta on Danny Williams. Nappasin Gadwinilla kuvan miehestä, muokkasin sen, latasin imguriin ja tulostin koulussa monta hänen naamaansa. Sinä voit miettiä kaverisi suosikki näyttelijän/laulajan ym, ja toimia samalla tavalla kuin minä Dannyn kanssa! Ensimmäinen kuva on tunnelmointia varten. Aluksi minun piti ottaa tarvikekuva, mutta kaikkea ei mahtunut ja osan tavaroista unohdin!
2. Kuvasta näkyy ehkä vähän huonosti, mutta piirsin suttupaperille ääriviivat tonttulakista, jonka liimaan myöhemmin Dannyn päähän. Näin tumma mustavalkokuva saa väriä ja jouluista tunnelmaa!
3. Seuraavaksi piirsin lakkimallin ääriviivat punaiselle paperille, jonka toinen puoli on valkoinen. Käännä piirtämäsi malli väärin päin (ei sitä puolta, jonka aiot laittaa päällepäin, vaan väärä puoli). Käännä myös paperista väärä puoli esille. Käytäntö on ehdottoman tärkeä, jos sinulla on kaksivärinen paperi ja haluat käyttää väripuolta lopullisessa jutussa. Näin vältät rumat lyijykynien jäljet reunoilta.
4. Liimasin kuvia sopiviin etäisyyksiin. Huomioi tässä vaiheessa, kuinka monta kuvaa sinulla on käytettävissäsi. Paperin pitää olla tasapainossa! Erityisen tärkeää on levittää liimaa kuvien reunoille, jotta paperi ei irtoa.
5. Lopuksi liimaa tonttulakin paikalleen. Anna kuivua hyvin ennen paketoimista, muuten liimatut kuvat lähtevät irti. (Tiedän tämän, koska minulla ei ollut aikaa odottaa. Piti saada tämä juttu valmiiksi.)

En nyt anna tarkkoja ohjeita, kuinka pitää paketoida. Uskon, että jokainen osaa läntätä teippiä sopiviin kohtiin. Paketointiin kuitenkin yleinen vinkkini: Tunge kaikki mahdollinen lahjan pikkusälä pakettiin, jolloin siitä on hankala arvella sisältöä. On tylsää, jos ennen paketin avaamista osaa arvata, mitä saa lahjaksi. Jännitys menee heti.

Kiinnitän huomiota paketoimisen hankalahkoihin kohtiin ja opetan, kuinka paketista saa siistin. Luulen, että lahjapaketin reunat voivat olla hankalat saada siistiksi. Tässäpä siis hyvin yksinkertainen ohje, jolla minä aina suljen kaikkien lahjapaperien suut.
8iN29rO.png
1. Taitoin lahjapaperin reunat siten, että molemmille sivuille tuli "pieni kolmio". Olen käyttänyt tuossa kohtaa teippiä helpottaakseni kuvaamistani, joten sinun ei tarvitse tunkea teippiä joka koloon!
2. Käänsin kärjen sisäänpäin.
3. Käänsin käännetyn kärjen vielä kertaalleen. Laitoin teipit ja siisti sivu on valmis!

op1w6QZ.png
Lopulta koko paketista tuli siis tällainen.

Aina sivujen paketoiminen ei käy niin helposti. Jos esimerkiksi lahja on hyvin omaperäisen muotoinen, sivuihin on tehtävä myös luovia ratkaisuja. Seuraavassa kuvasarjassa on toisenlainen esimerkki. Katso kuvia tarkasti. Mielestäni ne ovat aika selkeitä, ja seuraavan vaiheen erottaa helpohkosti.
Bw5he6U.png
Tämä paketti oli vielä helppo saada hyvännäköiseksi. Tässä kuitenkin toinen esimerkki, kuinka sivun saa hoideltua siististi.

Nauha on varmaan kanssa vaikea laittaa, olenko oikeassa? Tässä minun tapani hoitaa nauhailut:
JpS1ATW.png
1. Käännä lahjan nurja puoli ylöspäin, eli lahja on ikään kuin väärinpäin. Emme nimittäin halua laittaa nauhasykeröä sille puolelle, jossa kaikki rumat teippailut näkevät. Laita nauha paketin alle. Huomioi, mistä nauhat nousevat kuvassa.
2. Tuo nauhat paketin keskustaan.
3. Kiepsauta nauhat siten, että saat aikaan ristikuvion. Eli, kun nauhat ovat edessäsi vastakkain, nosta toinen nauha toisen yli kääntäen sitä samalla jommallekummalle sivulle. Siirrä toinen nauha vastakkaiseen suuntaan, jolloin sekin loikkaa toisen nauhan yli. Muista pitää nauhoja tarpeeksi kireällä.
4. Käännä paketti oikein päin.
5. Tuo nauhat keskustaan ja tee keskelle umpisolmu.
6. Ylälanka on hyvin, mutta alalanka voi päästä vapaaksi. Sinun tulee pujottaa toinen pitkä nauha alemman, pitkän sivun nauhan alta. Laita toinen pitkä nauha vastakkaisella suunnalla samalla tavalla.
7. Tee yksi solmu. Nyt nauhat ovat tiukalla!
8. Tuodaksesi nauhaan muhkeutta voit liittää "kiharretun" nauhanpätkän paketin keskelle. Solmi jälleen kahdella suoralla nauhalla kiharainen nauha kiinni. Kiharanauhoja voi tehdä liu'uttamalla toista saksen puolta/terää nauhaa pitkin tiukalla otteella.
9. Kiharruta myös paketin pitkät nauhat. Minulla itsellä on tapana tehdä sykkyröitä nauhoista. Homma menee niin, että vedetään nauhoja "keskiristin" alta. Kiharaiset nauhat jätetään löysästi.
10. Valmista!

Älä vaivu epätoivoon, jos et ymmärtänyt kaikkea. Parhaiten oppii itse kokeilemalla. Ikinä ei pidä ottaa valmista ohjetta, vaan ottaa siitä pientä avustavaa suuntaa omalle tekemiselle. Siinä samalla sinulle syntyy omanlaisiasi keinoja hoitaa tietyt kohdat esimerkiksi vaikka paketin tekemisessä. Näe tänä vuonna vaivaa lahjaan ja pakettiin ja yllätä sinulle tärkeä ihminen!

i6raC.png

M9bUg.png

RLXGr.png