En nyt leiki mitään äidinkielen opettajaa, mutta päätin kuitenkin pistää tähän pääasiat kirjoittamisen jalosta taidosta.

♦ Kirjoitusasu kannattaa valita tarinan tyylin mukaan: jos kirjoitat "vakavista" asioista, jätä hymynaamat pois. Silloin kannattaa keskittyä kuvaamaan tarinan henkilöiden ajatuksia, ei omia mielipiteitäsi. Kirjakieli sopii tässä tarkoituksessa mainiosti, sillä aluekohtaisista murteista huolimatta kaikki ymmärtävät sitä. Jos taas haluat kirjoittaa hauskaa ja kepeää tekstiä, hymynaamat ja omat kommentit ovat plussaa! Pohdiskele myös, mitä kertojamuotoa käytät (minä, kaikkitietävä ym.) Älä mielellään vaihda kertojamuotoa kesken osan, merkitse vaihdos ainakin selvästi.

" Äidinkielen numeroni on 7, luulenpa, etten kykenisi kirjoittamaan mitään luettavaksi kelpaavaaa. " -Arska-

simssiliini neuvoo: Ei se haittaa! Äidinkielen numero ei koostu pelkästään kirjoittamisen jalosta taidosta, vaan mukana on kaikkea muutakin. Siksi äidinkielen numeron töllöttäminen ei kerro, oletko hyvä kirjoittaja vaiko et. Ryhdy siis vaan rohkeasti tarinan tekoon pelkäämättä virheitä. Niitä sattuu paremmillekin kirjoittajille. Saavatpahan lukijat jotain kommentoimisen aihetta, kun valittavat sinulle virheistä. Sitä paitsi kirjoittamista oppii vain kirjoittamalla, eli sims-tarinointi tekee vain hyvää numerollesi pitkällä aikavälillä.

♦ Kannattaa kirjoittaa osat useissa pätkissä ja tallentaa ne koneelle vaikka Wordiin tai johonkin muuhun sinulle käytännölliseen paikkaan. Ihminen ei jaksa keskittyä samaan asiaan kovin kauaa, joten siksi tauot ovat paikallaan virheiden eliminoimiseksi. Oikolukeminen ennen osan julkaisua on paras tapa vähentää virheitä.

♦ Innostus vie pitkälle. Kirjoita silloin, kun on kivaa ja teksiä tulee sujuvasti. Kirjoittamista helpottaaksesi kannattaa välttää turhien kuvien ottamista. Mieti alustavasti mielessäsi jo kuvatessa, mitä aiot mihinkin kuvaan kirjoittaa.

♦ Tarinaan kannattaa panostaa, mutta siitä ei tarvitse saada täydellistä. Ei tarvitse ainakaan huomauttaa osan alussa/lopussa, miten tönkösti jokin kohdan kirjoitit. Tällä tavoin vain suuntaat lukijan huomion vähemmän laadukkaaseen kohtaan, johon tuskin muuten tulisi kiinnitettyä erityistä huomiota.

♦ Kuvateksteihin saa pituutta keskittymällä simien ajatuksiin ja ympäristön kuvaamiseen. Niistä saa aina sanottua jotain, jos on suunnitellut juonet ja simien luonteet tunnollisesti. Hyvä tapa on myös vääntää keskustelua kuvassa olevien simien välillä. Selitä myös tarpeeksi hyvin juonikuviosi: Ei tietenkään kokonaan puhki, mutta tavalla jonka lukijat ymmärtävät. He eivät nimittäin pääse pääsi sisälle tietämään juonisuunnitelmistasi, eivätkä siksi välttämättä ymmärrä kaikkea. Pieni toisto ei ole pahaksi, kunhat et joka kuvaan kirjoita samaa asiaa. Muista kuitenkin, ettei jokaisessa kuvassa tarvitse olla romaanitekstiä, vaan joskus kuva kertoo kaiken, jolloin tekstiä ei välttämättä tarvitse laittaa ollenkaan.

♦ Jossain vaiheessa olet saanut kasattua kivan lukijapiirin, ja muutenkin juoni ja lavastukset vain parantuvat entisestään. Silti arvaamattomasti intosi voi loppua täysin tarinan kanssa. Jotkut alkavat pitää kuukausikaupalla taukoa ja odottavat innon palaavan, mutta todennäköisesti se ei palaa takaisin, ja tarinoita lopetetaan pelkästään laiskuudesta. Suosittelen kuitenkin rohkeasti edistämään tarinaa. "Alkulaiskuuden" jälkeen kuvaaminen tai kirjoittaminen voi olla vaikka kuinka hauskaa, kunhan sille antaa vain mahdollisuuden. Älä lykkää tarinoimista sen takia, ettei viime kerralla esimerkiksi kirjoittaminen sujunut tai että sinua olisi suoraan sanottuna kuvottanut koko homma. Joinain päivinä saamme enemmän aikaan kuin toisina, ja se on ihan normaalia. Älä siis luovuta, vaan tee kaikkesi tarinasi elvyttämiseksi. 

♦ Joskus voit olla puoliksi kyllästynyt tarinaasi: Voi olla kiva pelata, mutta kirjoittaminen ei maistu sitten yhtään tai toisinpäin. Jos olet pelannut jo kauaksi tulevaisuuteen etkä kirjoittanut ollenkaan, voit harkita aikahyppyä eteenpäin, mikäli tulossa ei ole mitään suurehkoja juonenkäänteitä. Jos taas kirjoittaminen maistuu, voit toki kirjoittaa juonellista tarinaasi eteenpäin ilman kuviakin, ja ottaa ne sitten myöhemmin. Hyödynnä mielialojasi. Jos innostus on ollut jo pidemmän aikaa poissa, nykyinen tarinantekotapasi ei välttämättä ole enää sinulle suotuisa. Ala aktiivisesti toteuttamaan juttuja, jotka saattaisivat innostaa juuri sinua. Käännä vaikka koko tarinan suuntaa vakavasta humoristiseksi. 

MAINONTA:

" Miksi kukaan ei lue tarinaani? Olen tehnyt jo monta osaa, ja minulla on silti vain pari lukijaa. En jaksa tehdä tarinaa, kun kukaan ei edes lue tätä! " -JoeSorsa-

simssiliini neuvoo: Oletko varmasti mainostanut tarinaasi tarpeeksi ja pyytänyt linkitystä toisten sivuilla? Kukaan ei voi kirjoittaa tarinasi osoitetta sattumalta oikein, vaan sinun on nähtävä vähän itsekin vaivaa. Ole ystävällinen ja kirjoita kivoja kommentteja muiden tarinoihin. Samalla voit vihjaista omasta tarinastasi ja pyytää linkitystä. Ja tee tarinaa ylipäätäsi itsesi vuoksi, älä kommenttien toivossa. Onhan kommentit kiva plussa, mutta enemmän sinun pitäisi saada kirjoittamisesta ja kuvaamisesta hupia. Ole kiitollinen niistä lukijoista, jotka olet saanut äläkä petä heitä lopettamalla tarinaa turhautumisesi vuoksi.

♦ Pyydä vain rohkeasti linkitystä lempitarinoidesi kirjoittajilta. Voit muistuttaa tarinasi olemassaolosta ilmoittamalla osista muiden sivuille. Älä kuitenkaan tyrkytä tarinaasi: Jos huomaat, että joku tietty henkilö ei ole kommentoinut pitkään aikaan, hän tuskin on kiinnostunut osailmoituksistasi. Muista tietysti itsekin piristää muiden päivää kommentoimalla heidän tarinoihinsa. Ei ole reilua, jos itse vain haluat ahneesti kommentteja muttet kuitenkaan vaivaudu kommentoimaan muille.

♦ Usein tarinalla voi olla lukijoita, mutta suurin osa heistä ei jaksa kommentoida, eli he ovat piilolukijoita. Piilolukijan voi saada puhumaan järjestämällä esimerkiksi perijä-äänestyksiä tai kyselyitä. Näissä tilanteissa piilolukijakin voi haluta vaikuttaa. Halutessasi voit hankkia sivullesi kävijälaskurin, jolloin voit seurata paremmin, kuinka moni sivullasi käy.

--

Toivottavasti nyt kaikki innokkaat tarinan aloittajat saivat uutta rohkeutta! Alan mielelläni seurata tarinoitanne, kunhan vain ilmoitatte minulle. .-)